Και εγένετο σχολική βιβλιοθήκη!

Και εγένετο σχολική βιβλιοθήκη!

Επιθυμώντας να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, να οργανώσουμε συνεργατικές δράσεις αλλά και να συμβάλουμε στην φιλαναγνωσία, τη φετινή σχολική χρονιά θέσαμε ως προτεραιότητα να οργανώσουμε σχολική βιβλιοθήκη, στεγάζοντας όλα τα βιβλία και το έντυπο και ψηφιακό υλικό που υπάρχει στο σχολείο μας.

Ο χώρος για να στεγαστεί η βιβλιοθήκη αποτελούσε η αίθουσα συναντήσεων του συστεγαζόμενου διθέσιου Νηπιαγωγείου, ένας χώρος φωτεινός με θέα την αυλή των σχολείων μας. Το πρώτο βήμα ήταν να μεταφερθεί το υλικό στις αίθουσές του Νηπιαγωγείου, να καθαριστεί ο χώρος και να αξιολογηθεί ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός για τη μηχανογράφηση της βιβλιοθήκης.

Τα έπιπλα βρέθηκαν με τη συμβολή  γονέα, ο οποίος μερίμνησε για την ενημέρωσή μας, και η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε με όχημα του Δήμου. Και έτσι ξαφνικά ένα πρωινό, στο σχολείο έφτασαν ντουλάπες και χαμηλά ερμάρια για να στεγάσουν τα ανυπόμονα βιβλία μας. Επιτέλους, θα είχαν ένα σπίτι!

Είχαμε τη χαρά και την τιμή να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάνος Κοντολέων, ο οποίος ήρθε στο σχολείο στις 14/03/2024 στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος  « Η διαφορετικότητα μέσα από την λογοτεχνία» .

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ποικιλία βιβλίων που  καλύπτουν τις ανάγκες όλων των μαθητών από την Α΄  έως τη ΣΤ΄ τάξη, παρέχει χώρο για ανάγνωση, μελέτη και ομαδικές δραστηριότητες. Επιπλέον , θα οργανώνονται τακτικές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις με συγγραφείς  και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η δημιουργία βιβλιοθήκης στα σχολεία μας αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη μαθησιακή διαδικασία, προσφέροντας ένα πλούσιο και ποικίλο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 480 βιβλία, τα οποία διατίθενται για δανεισμό, και το ταξίδι συνεχίζεται…..

Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και τις μαθήτριες που δώρισαν τα παλιά τους βιβλία δίνοντάς τους με αυτό τον τρόπο νέο αναγνωστικό κοινό και διδάσκοντας σε όλη τη σχολική κοινότητα την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς. Επίσης, ευχαριστούμε την Ε’ τάξη του 8/θέσιου Δημοτικού, η οποία ταξινόμησε τα βιβλία, συναποφάσισε και δημιούργησε τον κανονισμό τη βιβλιοθήκης και προσφέρει εθελοντικά τον ελεύθερο χρόνο των διαλειμμάτων μαζί με την ΣΤ τάξη, συνεισφέροντας στην λειτουργία και δίνοντας ζωή στο μότο της βιβλιοθήκης «από τους μαθητές για τους μαθητές». Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το 19ο Νηπιαγωγείο Πετρούπολης, το οποίο έστειλε βιβλία για τις μικρές τάξεις των σχολείων, και ελπίζουμε να αποτελέσει την αρχή μιας συνεργασίας.

Η λίστα των βιβλίων είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.bibliodanos.gr/bibliodanos_records.php?usercode=6565c284

Phone: +302610992100
Fax: +302610992100
Πανεπιστημιούπολη, Ρίο, Πάτρα 26540
Διαγόρα